.

SOSτε... την Mεσόγειο από τα χημικά της Συρίας

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα παράλια της Κρήτης

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα παράλια της Κρήτης
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ - Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα παράλια της Κρήτης


Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Κρήτη: Συναυλία ενάντια στη χημικά

  Στο Παγκρήτιο Στάδιο  

Tην Τετάρτη 25.6.2014 και ώρα 21:00
Tη διοργανώνει η επιτροπή πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά της «εξουδετέρωσης» των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
Με αφορμή τη διαχείριση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και την επικείμενη ‘’εξουδετέρωσή’’ του στα διεθνή ύδατα της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά των χημικών της Συρίας, διοργανώνει συναυλία οικονομικής ενίσχυσης των δράσεων της, την Τετάρτη 25.6.2014 και ώρα 21:00 στο Παγκρήτιο Στάδιο .
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Μανώλης Αλεξάκης, Γιώργος Ρεράκης, Άρης Σωμαράκης και Δημήτρης Λυράκης, Βασίλης Σταυρακάκης, Στέλιος Πετράκης, Γιώργος Μανωλάκης, Γιώργης Σταυρακάκης και Γιώργης Σαλούστρος, Ρεμπέτικα Μονοπάτια (Βαγγέλης Κακουδάκης, Γιώργος Χαλκιαδάκης, Θοδωρής Μαλλιωτάκης και Μηνάς Παιγνιωτάκης), Γιάννης Κασσωτάκης και Γιώργος Κοντογιάννης, Νοστιμον Ήμαρ (Μαρία Ακρασάκη, Ορέστης Κουσαθανάς, Κώστας Μακάκης, Νίκος Ματζαπετάκης, Ιωάννα Μπούτζουκα, Ελένη Νέστορα, Βασίλης Ξημέρης, Νίκος Σταματάκης, Μάρω Σωμαράκη, Μανώλης Τζανάκης, Κωνσταντίνος Ψαρουλάκης και καλλιτεχνική διεύθυνση: Μίνως Σωμαράκης).

Στην ανακοίνωσή της η επιροπή αναφέρει πως αν και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές και σημαντικές δράσεις: "η Ελληνική πολιτεία, μέχρι σήμερα, δεν έχει τεθεί προ των ιστορικών και εθνικών ευθυνών της, ώστε να δεχθεί να αποτρέψει τη μεγάλη αυτή απειλή για τη Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό, οι συντονιστικές επιτροπές της Κρήτης, αποφάσισαν και πάλι να επιχειρήσουν, προσπαθώντας, με κάθε μη βίαιο τρόπο, να αποτρέψουν αυτό το σχεδιαζόμενο έγκλημα και προγραμματίζουν σύντομα εν πλω διαμαρτυρία στα διεθνή ύδατα περίπου 200 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον τόπο του ‘’πειράματος’’.
Στα πλαίσια αυτής της τόσο κρίσιμης δράσης, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου, διοργανώνει αυτή τη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης με χαμηλή τιμή εισόδου (5 Ευρώ) κυρίως για την κάλυψη των εξόδων εξόπλισμού και καυσίμων πλεύσης των σκαφών που θα συμμετάσχουν στην εν πλω διαμαρτυρία. Μετά τα παραπάνω και θεωρώντας δεδομένη την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα αυτό, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη αυτή εκδήλωση στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο άλλη μια από τις δράσεις μας".
Τα αιτήματα όσων διοργανώνουν την εκδήλωση:
• ζητάμε να τροποποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, έτσι ώστε να υπάρξει απόλυτα ασφαλής μεταφορά, αποθήκευση, αξιόπιστη και πλήρης καταστροφή των χημικών όπλων σε υπάρχουσες δοκιμασμένες εγκαταστάσεις
• απαιτούμε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Μεσογείου για υγεία, ζωή, προστασίας περιβάλλοντος, ενημέρωσης και προστασίας πολιτών
• πιστεύουμε ότι μοναδική οριστική λύση είναι, όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση
• αγωνιζόμαστε παράλληλα για την αποτροπή της ρύπανσης της Μεσογείου από κάθε καταστροφική ανθρωπογενή αιτία
• λέμε όχι σε όλους τους πολέμους. Όχι τα δικά τους χημικά στη δική μας θάλασσα.
Οικονομική ενίσχυση: χρησιμοποιείται ο λογαριασμός αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με αριθμό 30000-229239-8-01 ή IBAN: GR7508700030000300002292398

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ηράκλειο: «Καταστρέψτε τα χημικά - Όχι τη θάλασσα»

 (βίντεο - φωτογραφίες)

Επιμέλεια: Στέλλα Οικονομάκη - Βύρων Ράλλης

Μια αξιόλογη κίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου (Παλιό Ψυγείο). Με πρωτοβουλία των μαθητών της 47ης Σχολής Ανοιχτής Θάλασσας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου έλαβε χώρα συγκέντρωση-διαμαρτυρία με σκοπό να εκφραστεί η αντίθεσή τους στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στις ακτές της Κρήτης.
DSC00579
Με σύνθημα “Καταστρέψτε τα χημικά, όχι τη θάλασσα” οι φωνές ακούστηκαν τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα. Από τις 11:30 και για περίπου μία ώρα τα σκάφη επλέαν μπροστά από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.
Έχοντας ως κίνητρο να ακουστεί η φωνή τους, η δράση δημιουργήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο και προσπάθεια. Εκπαιδευτικά σκάφη καθώς και άλλα πλωτά μέσα έπλευσαν μπροστά από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί. Μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν εκεί ώστε να εναντιωθούν σε αυτήν την κίνηση. Χαμόγελα, χαιρετισμοί πρόδιδαν τη διάθεση για συμμετοχή και επικροτούσαν την προσπάθεια. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν παίρνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί...
DSC00567
Μια συλλογική προσπάθεια που γρήγορα γίνεται ατομική και αντίστροφα. Σήμερα, ο καθένας πήρε την ευθυνη του βλέποντας το απέραντο γαλάζιο που κοινός στόχος όλων μας είναι διατηρηθεί.
DSC00562
Κοντά στους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν βρέθηκε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Νίκος Κακλαμανάκης.
kaklamanakis
DSC00552

- δείτε: http://left.gr/news/irakleio-katastrepste-ta-himika-ohi-ti-thalassa-vinteo-fotografies#sthash.TUA0usS7.dpuf

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Συγκέντρωση ενάντια στα Χημικά της Συρίας




  SOSτε… την Mεσόγειο από τα χημικά της Συρίας  

http://soste-gr.blogspot.gr/

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗ, Greenpeace, WWF, ΟΗΕ, UNESKO, – SOSτε… την Mεσόγειο από τα χημικά της Συρίας – OΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

http://www.avaaz.org/el/petition/ELLINIKO_KOINOVOYLIO_EYROPAIKI_VOYLI_Greenpeace_WWF_SOSte_tin_Mesogeio_apo_ta_himika_tis_Syrias/?copy

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Φωνή διαμαρτυρίας ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ που είπαν ΟΧΙ στην καταστροφή των χημικών στα παράλια της Κρήτης

  «Η θάλασσα μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι θέμα περιβάλλοντος και υγείας, είναι θέμα ζωής», λέει η Αρετή   






Εκατοντάδες Χανιώτισσες και Χανιώτες έστειλαν χθες βράδυ ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας εν πλω στα ανοικτά της Κρήτης. Πολίτες, φορείς και σωματεία της πόλης έδωσαν το “παρών” στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων στις 7.30 μ.μ., ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Ανοιχτού συντονιστικού Χανίων κατά της “εξουδετέρωσης” των χημικών όπλων της Συρίας». Ακολούθησε πορεία στο κέντρο των Χανίων και μέσω της οδού Χάληδων στο ενετικό λιμάνι και από εκεί στη Σπλάντζια.
Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων και των χαιρετισμών που απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων και σωματείων από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, βρέθηκε η ανάγκη για προστασία της Μεσογείου, αλλά και το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. «Αν το περιβάλλον ήταν τράπεζα, θα το είχαν σώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές.
Το μήνυμα από τους φορείς των Χανίων και όλου του νησιού ήταν ξεκάθαρο κατά τη χθεσινή διαδήλωση: «Δεν εφησυχάζουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τοξική απειλή για τη θάλασσα της Μεσογείου. Τα κανάλια σιωπούν και η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει σαφείς απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν».

«ΔΕΝ ΥΔΡΟΛΥΟΝΤΑΙ»
Στον κόσμο μίλησε ο ειδικός επιστήμονας κ. Αρης Μουστάκας. Μεταφέροντας πληροφορίες από το Υπ. Αμυνας της Μ. Βρετανίας επεσήμανε πως οι χημικές ουσίες που έχουν συγκεντρωθεί είναι «ανομοιογενείς μεταξύ τους και δεν υδρολύονται». Ο ίδιος στάθηκε στον ρόλο των πολεμικών βιομηχανιών και στα κέρδη που έχουν τόσο με την παραγωγή όσο και με την καταστροφή ιδιαίτερα φονικών ουσιών όπως είναι τα χημικά παράγωγα που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές ενέργειες. «Η πολεμική βιομηχανία θα έχει έσοδα 250 εκατ. ευρώ από αυτήν την ενέργεια. Η κερδοσκοπία της πολεμικής βιομηχανίας μεγαλώνει με την καταστροφή. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη με όποιον τρόπο μπορούμε. Οσο πιο ακριβό και λιγότερο επικερδές γίνεται το εγχείρημά τους τόσο καλύτερα για μας», είπε μεταξύ άλλων.
ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
Στην ενημέρωση προς τους συγκεντρωμένους το μέλος του Συντονιστικού Χριστίνα Φουράκη επεσήμανε πως «ετοιμάζουμε προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπάρχει και ένα σχέδιο ναύλωσης πλοιαρίων που με θεσμικούς (υπουργούς, ευρωβουλευτές, βουλευτές, δημάρχους) να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το σημείο όπου θα γίνει η υδρόλυση ώστε να υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση. Δουλεύουμε πολύ και έχουμε την αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει. Μέχρι πριν έναν μήνα ήταν στο “πόδι” μόνο η Κρήτη. Πλέον είναι και τα Κύθηρα, το Γύθειο, τα Επτάνησα και άλλες περιοχές της χώρας καθώς και η Καλαβρία, στο λιμάνι όπου θα γίνει η μεταφόρτωση. Η προσπάθεια μαζικοποιείται. Αν ενωθούν όλα τα κινήματα, πιθανόν να γίνει κάτι».
Για τον Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης ο φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κοκκινάκης τόνισε πως «οι Η.Π.Α., η Ρωσία, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. στους ανταγωνισμούς για τα κέρδη τους δεν βάζουν στην εξίσωση τις ζωές των ανθρώπων. Για άλλη μια φορά χαμένοι θα είναι οι λαοί. Δεν αφήνουν ούτε να υπάρξουν παρατηρητές στην όλη επιχείρηση! Θέλω να επισημάνω ότι η τελευταία καταστροφή χημικών στη γειτονιά μας έγινε το 1993 στην Αλβανία σε χερσαίο έδαφος και έφερε τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στις αγροτικές καλλιέργειες».
Ξεχωριστή αναφορά έγινε από το μέλος του Συντονιστικού κ. Σ. Χιωτάκη στην «εξαφάνιση του θέματος από τα κεντρικά – αθηναϊκά μέσα. Μόνο τα τοπικά μέσα και το Διαδίκτυο ασχολούνται με την υπόθεση». Ο ίδιος τόνισε πως γίνεται προσπάθεια από όλους τους φορείς για την προσφυγή στα ανώτατα Δικαστήρια.
ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε χαιρετισμός από το συντονιστικό του Σαν Φερνάντο από την Καλαβρία της Ιταλίας. «Ενωνόμαστε με τους Ελληνες αδελφούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και του κινδύνου του εγχειρήματος της υδρόλυσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο. Κανένας από τους επιστήμονες του Οργανισμού για την καταστροφή των χημικών όπλων, δεν είναι κάτοικος της Μεσογείου. Οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι Η.Π.Α., που έχουν τον συντονισμό, δεν έχουν καταστρέψει το δικό τους χημικό οπλοστάσιο. Στην Καλαβρία δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας για τον πληθυσμό που ζει κοντά στο λιμάνι και για την προστασία του οικοσυστήματος της Μεσογείου», αναφέρουν οι Ιταλοί, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για το ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται πειραματικά εν πλω η μέθοδος της υδρόλυσης.
 Ανακοινώσεις
Την καταδίκη της καταστροφής των χημικών της Συρίας δήλωσαν με ανακοινώσεις τους φορείς των Χανίων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υδρόλυση και απόρριψη των χημικών της Συρίας στην περιοχή μας. Μετά την απροκάλυπτη επέμβασή τους με την υποστήριξη των λεγόμενων “αντικαθεστωτικών” και τον διαμελισμό της χώρας, τώρα προσθέτουν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των χωρών της περιοχής μας με την επιχειρούμενη αυτήν τη στιγμή περιβαλλοντολογική καταστροφή. Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι επεμβάσεις. Να κλείσει ΤΩΡΑ η Βάση της Σούδας κι όλες οι άλλες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».
Από τη μεριά της η “Πρωτοβουλία Αντίστασης” σημειώνει πως «μόνο το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μπορεί πραγματικά να αποτελέσει παράγοντα εγγύησης για την ειρήνη φραγμός στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών».
Μήνυμα εξέδωσε και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος χαιρετίζοντας τον αγώνα του συντονιστικού.
Τέλος, η Ενωση Γονέων Χανίων αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «αν συμβεί το λάθος, η Φύση δεν συγχωρεί. Ανταποδίδει και επιστρέφει στις επόμενες γενιές.
Υπάρχει πρωτόκολλο να καταστρέφονται τα χημικά όπλα στις χώρες που τα παράγουν. Ας τηρηθεί λοιπόν. Το περιβάλλον, το δανειστήκαμε απ’ τα παιδιά μας. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε».
Προβληματισμός – ανησυχία
MOYSTAKAS«Η παραγωγή και καταστροφή των χημικών συνδέεται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε ο ειδικός επιστήμονας κ. Α. Μουστάκας.
KWSTAS_1 «Ηρθα στο συλλαλητήριο γιατί ανησυχώ. Δεν είχαμε καμία συμμετοχή στην παραγωγή των χημικών, καμία στη χρήση, δεν μπορούμε να έχουμε στην καταστροφή», είπε ο Κώστας.


pantelhs«Παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος και δεν μπορούμε να μην προβληματιζόμαστε γι’ αυτήν την καταστροφή των χημικών. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να γίνει στη Μεσόγειο», τόνισε ο Παντελής.

areth«Η θάλασσα μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι θέμα περιβάλλοντος και υγείας, είναι θέμα ζωής», επεσήμανε η Αρετή.


FOIBH«Είναι η υγεία, είναι το περιβάλλον, είναι το μέλλον μας. Φοβάμαι ότι θα τα ρίξουν στη θάλασσα έτσι όπως είναι και εμείς δεν θα το μάθουμε ποτέ», υπογράμμισε η Φοίβη.


katerina_1«Μιλάμε για το περιβάλλον και είναι απάνθρωπο το να πάνε να διαχειριστούν τα χημικά στη θάλασσα. Πρέπει να το σταματήσουμε», ήταν η άποψη της Κατερίνας.

FWTEINH_1«Είμαι στη συγκέντρωση γιατί έχω βαρεθεί να με κοροϊδεύουν. Δεν θέλω να γίνονται πράγματα στην πλάτη μου. Οποιος δεν ανησυχεί, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Λένε κάποιοι ότι δεν πρέπει να μιλάμε για το θέμα για να μην προκληθεί… πρόβλημα στον τουρισμό. Είναι τόσο κοντόφθαλμη αυτή η λογική», δήλωσε η Φωτεινή.

Γράφει: - - 6 Ιουνίου 2014
δείτε περισσότερα: 
http://www.haniotika-nea.gr/foni-diamartirias/#ixzz33qNolXsV 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πράσινη επανάσταση στην Κρήτη ενάντια στα χημικά της Συρίας






«Ήθελαν να μας βρουν ανοχύρωτους κι απροετοίμαστους. Μας βρήκαν όμως αποφασισμένους».
Από τις 6 Γενάρη, όπου κι έγινε η πρώτη δημοσίευση στα χρονικά για το ζήτημα, στα Χανιώτικα Νέα μέσω ενός τοπικού δημοσιογράφου, ο οποίος από πείσμα κράτησε το θέμα ζωντανό στις καρδιές μας, ο τοπικός Κρητικός τύπος ασχολείται καθημερινά με την Πράσινη Επανάσταση των Κρητών ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Από τις 6 Γενάρη έως σήμερα, οι Κρήτες κι ο Κρητικός Τύπος, μέσα από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις χιλιάδων Κρητών, βροντοφωνάζουν καθημερινά το «Όχι».
Από τη Σούδα (9/3) και το ιστορικό Αρκάδι (23/3) έως την εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), δήμαρχοι, πολίτες, πανεπιστημιακοί, δικηγορικοί κι οδοντιατρικοί σύλλογοι, ψαράδες, φοιτητές, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτικοί, κι αγανακτισμένοι παπάδες ξεσηκώθηκαν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, Ρωσία και του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Μέλη της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου», από το περήφανο νησί της Κρήτης, καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλο οργανισμό, για το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση και κάτω από ποιες συνθήκες.
Μέλη της κίνησης από ολόκληρη την Κρήτη, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως ο κος Γιδαράκος και κος Πισσίας, από το Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως έχει απαγορευθεί κάθε παρακολούθηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ή τηλεμετρική αναμετάδοση της διαδικασίας κι αυτό εγείρει σημαντικά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ερωτήματα.
Πανικός φωλιάζει στις ψυχές όλων των Κρητών καθώς, σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους της κίνησης πολιτών, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης ή μεταφοράς των αποβλήτων, να μη φέρει νομικές κι οικονομικές ευθύνες το αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει αναλάβει την εξουδετέρωση και κατ’επέκταση οι Η.Π.Α.
Ο Γιώργος Σμπώκος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα Δικαίου Περιβάλλοντος, αναφέρει πως «υπάρχει νομικό κενό για τα χημικά της Συρίας». Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Την ίδια ώρα που χιλιάδες Κρήτες παραβρέθηκαν στην εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), περισσότεροι από 500 Κρήτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αντεθνικές κι εγκληματικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα Αθηνοκεντρικό κανάλι δεν ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση αυτή. Μόνοι οι δημοσιογράφοι ήδη ασχολήθηκαν με το θέμα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δε χρηματίζονται. Ποιοι είναι όμως αυτοί που χρηματίζονται και δεν μιλούν; Τι συμβαίνει με τους επιστήμονες;
Ο τύπος γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα. Πώς θα γινόταν άλλωστε να ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, την ιδιωτικοποίηση των παραλιών της χώρας μας κι άλλα πράσινα ζητήματα, τα οποία έχουν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, εν’όψει των επικείμενων εκλογών; Οι πολίτες φοβούνται ότι πολλά μέλη θ’αποχωρίσουν από τις κινητοποιήσεις με την πάροδο των εκλογών, καθώς από τον χώρο της πολιτικής τους προσέγγισαν στην προσπάθειά τους να εξαργυρώσουν ψήφους.
«Μας λένε να σιωπούμε και να μην αντιδρούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευγενία Τσατσάκη, μέλος της κίνησης πολιτών στο συντονιστικό Ηρακλείου, για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τα Υπουργεία. «Δεν έχει γίνει καμία μελέτη περιβαλλοντικών ρίσκων κι επιπτώσεων», συμπληρώνει με απογοήτευση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκτός Κρήτης».
Σε δήλωσή του σε ομογενειακή εφημερίδα ήδη από τον Ιανουάριο, ο κος Αντώνης Τσουρδαλάκης από τη Μελβούρνη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, εξέφρασε την «αντίθεση κι αγανάκτησή του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης» και καταδίκασε τις εγκληματικές, επικίνδυνες κι απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως έκτοτε μειωμένες ήταν οι κινητοποιήσεις της Ομογένειας.
Την θανάσιμη κι εγκληματική αδιαφορία τόσο του ελληνόφωνου Τύπου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζει επίσημα και η φοιτητική ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών του πανεπιστημίου RMIT στην Μελβούρνη καθώς κι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου» εδώ στη Μελβούρνη.
Οι Κρήτες καλούν τους ομογενείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις κινητοποιήσεις τους και να βοηθήσουν να μη γίνει σκουπιδότοπος αποβλήτων, πυρηνικών και χημικών η Μεσόγειος. Πρέπει να σπάσει επιτέλους ο κλοιός της σιωπής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό να δώσουν στο ζήτημα τη δέουσα σημασία που του αρμόζει.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ήδη σε δελτίο τύπου από τις 6 Φεβρουαρίου, δηλώνει πως «η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, κι εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το θλιβερό αυτό γεγονός».
Σε ομιλία του στη Σούδα στις 9 Μαρτίου, ο παπά-Ανδρέας από τα Ανώγεια, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως «Από το Ακρωτήρι των Αγώνων υψώνουμε το λάβαρο της Παγκρήτιας Αντίστασης απέναντι στα σχέδια του χημικού θανάτου», και καλώντας τον Κρητικό λαό ν’απέχει από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.
Παρακινήστε άτομα που γνωρίζετε στον καλλιτεχνικό χώρο να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Ένας ολόκληρος λαός κατέβηκε στους δρόμους. Κανένας να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι φωλιάζει στις ανυπότακτες καρδιές των Κρητών απανταχού γης: «Ήθελαν να μας βρουν ανοχύρωτους κι απροετοίμαστους. Μας βρήκαν όμως αποφασισμένους».


Κίνηση Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου – Μελβούρνη

Διαβάστε επίσης:
Άστεγος νεκρός στο Ηράκλειο
Οχι στις Ευρωεκλογές, η Συνέλευση κατοίκων της Γαύδου
Κάλπες στην Ελλάδα και .. υδρόλυση στη Μεσόγειο;
Φεστιβάλ των Κοινών, 9/10 &11 Μάη στο Ηράκλειο
Κάλεσμα σε Λαϊκή Συνέλευση στο Ρέθυμνο ||Πολίτες ενάντια στα χημικά του πολέμου
Ηράκλειο: Σκάφη βγήκαν… στη στεριά και λένε όχι στα χημικά! (βίντεο – φωτ.)
Αναφορά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την καταστροφή των χημικών
Ενας Βενιζέλος που κοροϊδεύει την Κρήτη || Του Μάριου Διονέλλη
Ένα μεγάλο ΟΧΙ από το Αρκάδι στα χημικά όπλα στην Μεσόγειο
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου- Όχι στα Χημικ
ά


- See more at: http://www.tokaravani.gr/2014/05/prasini-epanastasi-stin-kriti-enantia-sta-chimika-tis-sirias/#sthash.NxOY4j1m.dpuf